Oplevelsesrapport fra den 5. januar 2016
Den tyske svømme- og oplevelsesportal Rutscherlebnis.de besøgte i 2016 Egmont Højskolens svømmeanlæg, Vandhalla. Her beretter de om besøget og de mange detaljer, som gør Vandhalla særligt tilgængelig.
Tekst og billeder: Rutscherlebnis.de
Vandhalla er en idræts- og fritidssvømmehal på Egmont Højskolen i Hou. Hou er en lille by i Odder Kommune cirka 30 km syd for Aarhus. Egmont Højskolen er ikke en hvilken som helst højskole, men derimod den største højskole for mennesker med fysisk handicap i Danmark.
Højskolen blev grundlagt i 1956 som højskole kun for mennesker med handicap. Det ændrede sig i 1970, hvor højskolen også begyndte at optage elever uden handicap. I dag er Egmont en højskole for alle, men med et særligt ansvar i forhold til mennesker med handicap.
Vandhalla er derfor fortrinsvist en handicapvenlig svømmehal, men på bestemte tidspunkter står den også til rådighed for offentligheden. På den måde finansieres en del af driften samtidig.
Når man ankommer til Vandhalla i bil, kan man parkere på en gratis parkeringsplads i nærheden af indgangen. Vandhalla og Egmont Højskolen er nemt tilgængelige med bil, og der er mange skilte i byen, der viser vej. Der er dog ikke direkte adgang fra motorvejen, så man må køre en del kilometer fra motorvejsfrakørslen til højskolen.
Indgangen til svømmehallen befinder sig i højskolens foyer. Vi havde lavet en aftale om at se svømmehallen udenfor den officielle åbningstid, så betalingsluen var gemt bag et metalgitter. Her betaler man normalt entré, hvorefter man går igennem døren til badeområdet.
Allerede i omklædningsrummene er det tydeligt, at alt er udformet med henblik på tilgængelighed. Store, brede døre, god plads mellem skabene og støttegreb på væggene gør det muligt også for kørestolsbrugere at klæde om.
Toiletterne er tilsvarende handicapvenlige og egnede for kørestolsbrugere. Garderobeskabene minder om almindelige skabe, som man kender fra andre fritidssvømmehaller og vandlande. De låses elektronisk ved hjælp af det chiparmbånd, man får ved indgangen, så man ikke behøver at have mønter med.
Bruserummene er åbne og har ekstra god plads, og man behøver ikke selv at tage sæbe og shampoo med, da der er en sæbedispenser ved hver bruseplads. Hele svømmehalsområdet er udformet uden trin, og alle områder er derfor tilgængelige for kørestolsbrugere.
På Egmont Højskolen organiseres svømningen i fællesskab mellem højskoleelever med og uden handicap. Elever uden handicap opfordres i den forbindelse til at hjælpe de badegæster, der har behov for det, og det fungerer ifølge skolens forstander utrolig godt.
Hele svømmehallens arkitektur er blevet tilpasset specielt til de behov, elever med handicap kan have. Derfor er der adgang til sportsbassinet via en lang gangsti, som langsomt går dybere ned i vandet. Der er også et gelænder, så gangbesværede vil kunne gå ubesværet ud i vandet.
Det er samtidig muligt at komme i vandet fra bassinkanten. Da ikke alle kørestole har samme højde, og der kan være store forskelle på hjul og sæder hvad højde og anordninger angår, er der en lang gang langs med siden af sportsbassinet. Gangen har en svag hældning og giver således en variabel sokkelhøjde, indtil man til sidst er på niveau med vandoverfladen.
Alt efter kørestolens beskaffenhed kan brugeren nu standse, trække i bremserne og stige i vandet direkte fra kørestolen. Mange har brug for hjælp for at komme op af kørestolen, og her står andre elever eller elektriske hjælpemidler som f.eks. en lift til rådighed.
Selve bassinet byder på fire svømmebaner af 25 meter, og for badegæster uden handicap er der startskamler ved hver bane. Der er ikke noget springanlæg i Vandhalla.
I et sidelokale finder man Vandhallas andet bassin, som er et rundt varmtvandsbassin. Også her er der en handicapvenlig nedgang til bassinet i form af en rampe med et gelænder på begge sider. Bassinet fungerer ikke kun til afslapning, men anvendes også til svømme- og fitnesskurser. I midten af bassinet er der en hæve-sænke-bund med variabel vanddybde, så bassinet kan tilpasses behovene på det enkelte kursus.
Bag lokalets to døre gemmer der sig to forskellige wellness-faciliteter. Saunaen består af et bredt rum, hvor kørestolsbrugere nemt finder en plads uden at behøve at sætte sig på bænken. Øvrige besøgende kan tage plads på en af saunaens to rækker af træbænke.
I rummet ved siden af saunaen sørger dampbadet med sine over 40 °C og næsten 100 % luftfugtighed for masser af afslapning. Lokalet med de halvt buede loft har i det forreste område plads til kørestolsbrugere. Holdegreb gør det muligt at komme over på lokalets to flisebelagte bænke. En stjernehimmel i loftet er med til at give en behagelig stemning, mens man nyder roen i den varme damp.
Et absolut højdepunkt i Vandhalla er den første og p.t. eneste handicapvenlige vandrutsjebane. Sammen med den schweiziske virksomhed Klarer Freizeitanlagen AG overvejede man, hvordan man kunne gøre det muligt for mennesker med fysisk handicap at bruge en vandrutsjebane. Rutsjebanen i Vandhalla er resultatet.
Rutsjebanen er en helt almindelig model med en diameter på 120 cm, sådan som man kender dem fra mange svømmehaller og vandlande. Turen er sjov og fører rundt om rutsjetårnet og langs en lige strækning til udløbsbassinet. Et glasrørselement med udsyn til sportsbassinet og daylight-ringe sørger for afveksling undervejs.
En særlig ting ved rutsjebanen er elevatoren, hvor kørestolsbrugere kan køre op til starten af rutsjebanen i 9,10 meters højde med deres kørestol. For at forhindre, at elevatoren optages af badegæster uden handicap, må disse tage trappen. Elevatoren kan derfor kun bruges med et specielt chiparmbånd.
Det samme gælder for den handicapvenlige indgang til rutsjebanen, hvor brugeren løftes ud af kørestolen til indgangsområdet med en lift. Efterfølgende scannes chippen af brugeren, hvilket aktiverer et andet vandtilløb. Dette fylder landingsbassinet med vand og sørger for et blødt tryk bagfra. Brugeren skylles så at sige ind i rutsjebanen - eventyret kan begynde.
Efter præcis 90,30 meter slutter rutsjeturen i det store landingsområde. Også dette er noget særligt i forhold til andre vandrutsjebaner. Til højre for rutsjebanens indgang er der en indbugtning med vand i, som brugeren enten selv kan svømme ind i eller trækkes ind i af en hjælper. Derefter kan brugeren igen sætte sig i sin kørestol ved hjælp af en lift. Sidder man ikke i kørestol, kan man også komme ud af landingsbassinet via en bred trappe.
Til sidst bør man tage endnu en tur op i rutsjetårnet. Denne gang ikke for at rutsje, men for at nyde udsigten til øen Endelave i Kattegat. Det, som for os er en selvfølge - vi står jo på begge ben og har vinduet direkte foran os - kan for mennesker med handicap være forbundet med masser af forhindringer.
Først da byggeriet var blevet påbegyndt, og rutsjetårnet næsten var færdigt, konstaterede arkitekten (da man havde sat ham i en kørestol), at adgangen til det indvendige udsigtsplateau kun var muligt via en trappe. For at afhjælpe problemet blev der skabt en kørestolsopkørsel til plateauet, som kun ligger to trappetrin højere oppe.
Nogle gange skal man altså bogstaveligt talt være i øjenhøjde med mennesker med handicap for at kunne se, at selv småting kan være uopnåelige. Det er unikt, at det i Vandhalla er muligt for mennesker med fysisk funktionsnedsættelse at få en rutsjetur i en (ikke helt) almindelig vandrutsjebane. Forhåbentlig bliver Vandhalla et eksempel til efterfølgelse i andre svømmehaller.
Idræts- og fritidssvømmehallen Vandhalla på Egmont Højskolen i Odder er ikke nogen almindelig svømmehal. Her har man gjort sig mange tanker om, hvordan man kan tilbyde sjov i vandet og endda i en vandrutsjebane for mennesker med fysisk handicap. Konceptet lykkes og bruges ifølge forstanderen endda også af badegæster udefra. Ud over de to bassiner sørger saunaen og dampbadet for et fornøjeligt ophold og får en i glimt næsten til at glemme sit handicap.
Højdepunktet er selvfølgelig vandrutsjebanen, som ikke kun byder på masser af fart og et flot layout, men som også er egnet for mennesker med fysisk handicap takket være specialkonstrueret indgang og udløb. At det kan være mere værd end kulørte effekter, vilde spring og hurtige sving, bliver tydeligt, når man ser de smilende ansigter af de børn, unge og voksne, som kommer ud af rutsjebanen.
Links