Sydney International Regatta Centre og Penrith Whitewater Stadium

Arkitekt og Ingeniører:

Regatta centre: Woods Bagot, Abigroup, Taylor Thomson Whitting

Start- og måltårne: Conybeare Morrison& Partner, Cooinda Constructions Australia, Northrop Holmes Engineers

Whitewater stadium:Grose Bradley, D.G. Sundin & Co, pacific Power International

Ibrugtagning: 1996-1999 Penrith Lakes

Penrith Lakes


Regattacentret

Regattacentret Penrith Lakes ligger 44 km fra Den Olympiske Park i Homebush Bay og ca. 60 km fra Sydney centrum for foden af Blue Mountains-bjergene. En række kunstige søer blev anlagt i en tidligere grusgrav for at kunne danne grundlag for ro-aktiviteterne ved legene i 2000. I dag bruges anlæggets faciliteter også til discipliner som triathlon og langdistancesvømning.

Pavillon med tribuner

Pavillon med tribuner

Selve roanlægget ligger på en ø mellem den nordlige opvarmnings sø og konkurrencesøen mod syd. Centret består af flere bygninger - kontroltårne er placeret ved start og mål og mindre målehuse langs strækningen. Her er der plads til måleudstyr, dommere, kommentatorer osv. Der er adgang via trappe og elevatorer.

En pavillon med overdækkede tilskuertribuner ligger ud til den sydlige sø.

En del af tilskuerpladserne er fjernet til fordel for en stor åben, men overdækket terrasse. Pavillonen indeholder forskellige servicefaciliteter, og nord for ligger to bådehuse.

Rampe ned til vandet og kontroltårn

Rampe ned til vandet og kontroltårn


Zig-zag rampe

Zig-zag rampe

Selve banen i konkurrence-søen er 2300 meter lang 130 meter bred og 5 meter bred. Flade flydebroer fører ud på vandet. Tilskuerpavillonen og bådehusene er forbundet med søbredden via en zigzagformet rampe. Langs søen er der udsigtsplateauer af træ og terrasser der giver udsyn. En asfalteret fast sti giver mulighed for at bevæge sig langs søanlægget. Befæstet sti langs vandet

Befæstet sti langs vandet


Whitewater Stadium

Penrith Whitewater Stadium ligger ved samme søanlæg i den nordøstlige ende af trænings/opvarmningssøen. En kunstig betonbane på 300 meter blev her etableret for at kunne danne scenen for bla. kano og kajak slalom under legene i 2000. Anlægget bruges nu mest som rekreativt anlæg og udflugtsmål.

Akomst til anlægget - der er mange parkeringspladser lige ved siden af indgangen

Akomst til anlægget - der er mange parkeringspladser lige ved siden af indgangen

Via et bælte køres bådene ned til start-poolen, hvorfra de bliver sendt af sted på banen, som forsynes med vand pumpet ind fra søerne. Fra mål bliver man ligeledes samlet op af et ”samlebånd” og ført tilbage til startområdet.

Ramperne langs bygningen

Ramperne langs bygningen

Servicebygningen er en simpel rektangulær bygning, som følger terrænets fald. To lange ramper kører langs begge bygningens langsider og gør bygningen tilgængelig trods niveauforskellen. Rampeanlægget er desuden dækket af bygningens tag. En stor terrasse med udsigt over anlægget og område til bådopbevaring ligger op til bygningen.

Sti langs anlægget med overdækkede siddepladser

Sti langs anlægget med overdækkede siddepladser

Omkring hele banen er anlagt et gennemgående stiforløb, så man kan følge aktiviteten på banen. Disse er indrettet med siddepladser og plads til kørestole og er overdækkede med sejl, så man kan sidde i skyggen. Da anlægget i dag hovedsageligt bruges som fritidsaktivitet, er deciderede tribuner fjernet.

Alle faciliteter ved Penrith Lakes har store parkeringsanlæg tilknyttet tæt på selve anlæggene.