Multihal på Musholm vinder international pris

En multihal med helt unikke muligheder for aktiviteter for mennesker med handicap er kronen på nybyggeriet af Musholm Ferie, Sport og Konference ved Korsør. I december vandt Musholm IAUD Awards 2016.

Musholm ligger ved Storebælt og er anerkendt som verdens mest tilgængelige ferie- og sportscenter for mennesker med handicap. Det ny Musholm Ferie, Sport og Konference er universelt designet, så mennesker med handicap uden problemer kan holde ferie, deltage i konferencer og dyrke sport og motion.

Tanken bag udbygningen af Musholm har været at skabe muligheder for mennesker med og uden handicap. Det er at motivere mennesker uanset handicap til at dyrke motion og åbne for nye perspektiver på, hvordan tilgængelig arkitektur kan skabe berigende oplevelser for alle.

Tilgængeligheden er så indarbejdet i husets design og arkitektur, at man kun bemærker den, hvis man har brug for den. Loftslifte er skjult, hæve-sænke-sengene ligner traditionelle hotelsenge, lyskontakter er sorte til hjælp for de svagtseende, døre og gardiner kan styres med smartphoneteknologi, og klatrevæggene kan bruges af kørestolsbrugere.

Nybyggeriet består af en ikonisk multihal samt 24 universelt designede hotelværelser. Det er tegnet af AArt Architects og har tiltrukket sig opmærksomhed fra både arkitekt-interesserede samt den tyske og danske turismebranche. Handicapidrættens Videnscenter har ydet konsulentbistand i forhold til at sikre tilgængelighed i det nye design.

”Musholms løsninger inden for tilgængelighed skal inspirere. God tilgængelighed behøver ikke være dyrt og grimt. God tilgængelighed hjælper alle – ikke bare mennesker med handicap, men også de lave, de høje, børnene, dem med barnevognen og den ældre, der ikke går godt længere. Den tankegang bør alle tage til sig,” siger Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden og for Musholm, der er en socialøkonomisk virksomhed, hvor al overskud geninvesteres i formålet – at skabe tilgængelige ferieoplevelser.

Musholm har netop vundet hovedprisen ved IAUD Awards 2016. Bag prisen står The International Association of Universal Design, der hædrer de steder i verden, som på fornemste vis skaber bedre liv for alle uanset livsvilkår.

Multihallen er Musholms nye omdrejningspunkt. Ikke blot i kraft af sin centrale placering, men også i kraft af oplevelsesrampen, der slynger sig rundt langs hallens periferi og med sine mange plateauer byder på en rigdom af aktiviteter for alle – fra et sanserum til en klatrevæg og svævebane tilpasset mennesker i kørestol. Læg dertil, at oplevelsesrampen slynger sig hele vejen rundt om hallen og eskalerer i et himmelrum, hvor de besøgende har en smuk udsigt over vandet med Storebæltsbroen i horisonten.
 
Med oplevelsesrampen skaber multihallen forskellige oplevelser og muligheder for de besøgende. Alle kan ikke nødvendigvis alt, men alle har mulighed for at rykke egne grænser og få oplevelser ud over det sædvanlige. Ved at differentiere oplevelsen af tilgængelighed udfordrer multihallen den traditionelle opfattelse af, hvad tilgængelig arkitektur er, og ikke mindst hvad det kan. Alt sammen ud fra tanken om at vise, at tilgængelige løsninger sagtens kan føje nye kvaliteter til oplevelsen af bygninger og byrum.
 
I sit valg af materiale er multihallen og ferieboligerne også stemt på en særlig måde. Bygget i beton og beklædt med zink og cedertræ indpasser begge bygninger sig det naturskønne landskab, ligesom de går i dialog med de eksisterende ferieboliger fra 1998. Valget af beton og cedertræ skyldes også materialernes modstandsdygtighed over for det hårde klima ved kysten, samtidig med at træet med tiden vil patinere og med sine sølvgrå nuancer indskrive sig endnu bedre i den omkringliggende natur.

Musholm er banebrydende og unik på flere måder og måske det eneste byggeri i Norden, der på naturlig og smuk vis formår at integrere tilgængelighedskravene gnidningsløst i arkitekturen. Her findes et sjældent byggeri, der gør en dyd ud af at skabe smukke rum for alle og nye fysiske muligheder for bevægelseshæmmede, uden at skilte med det.

Særlige features på Musholm

  • Multihal bygget til kørestolssportsgrene, konferencer med teleslynger, koncerter
  • Lydinstallationer som retningsangivere
  • Snoezelrum/biograf
  • Svævebane og klatrevæg - også for kørestole
  • Specialdesignede toiletter til forskellige behov
  • Fitnesslokale med løbebånd til gangbesværede
  • Mulighed for at styre værelsets lås/lys/varme via mobil
  • Wayfinding vha. farve, piktogrammer og ledeelementer
  • 100 m oplevelsesrampe til sky lounge
  • Tilgængelig badebro